Bangkok

Bangkok är Thailands huvudstad

Thailands huvudstad har mer än 8 miljoner invånare och är landets ekonomiska center. På thai så kallas Bangkok för Krung Thep Maha Nakhon eller Krung Thep och runtomkring denna miljonstad så finns det stora områden som flyter ihop med stadskärnan. Totalt sett så bor det över 14 miljoner i Bangkoks närområde så det handlar om en mycket stor stad. Staden ligger i ett floddelta så man kan ta båtturer från dess centrum och även njuta av parker som har en spännande natur. Turismen är viktig för Bangkoks ekonomi men det här är också ett affärscentrum för regionen med fokus på finans och business.

Lite om Bangkoks historia

Bangkoks historia tros ha sina rötter i Ayutthaya kungadömet som använde staden som en handelspunkt under 1400-talet. När Siam (tidigare namnet på Thailand) moderniserades under sent 1800-tal så var Bangkok den viktigaste knutpunkten. Det var under 1960-talet som staden kom att växa snabbt för att inta en central position i thailändsk politik, ekonomi, inom utbildning och givetvis i media. Staden har många olika stadsdelar med lite olika teman och här kan man finna allt från konst till rena industriområden. Det finns förstås också tempel och kulturella platser som vittnar om det kulturella liv som fortfarande dominerar thailändarnas vardag.

En populär turistdestination

Bangkok Grand Palace

Bangkok Grand Palace

Det är välkänt att Bangkok ligger långt upp på listor över världens populäraste turistdestinationer. Många som reser till Thailand väljer att flyga via Bangkok för att på så vis få några dagar i staden. Det finns så många spännande platser att se och uppleva exempel på detta är:

  • Kungliga palats
  • Kulturminnen
  • Spännande museum
  • Djurparker
  • Nattlivet

Oavsett budget och intresse så kan man alltid finna något som passar i denna mångfacetterade stad men det är klokt att planera innan man kommer fram. Det rör sig trots allt om rätt så stora ytor och det är bra att veta när det kan passa att promenera och när man behöver använda sig av transportmedel som taxi, buss och tåg.

Chao Phraya i Bangkok

På Chao Phraya

Man kan ta båtturer på Chao Phraya floden och det finns kanaler som gör att man från vattnet kan se stadens byggnader och unika arkitektur. Flera gånger om året så anordnas det unika festivaler och dessa kan vara spännande att vara med om. Sedan så kan man passa på att uppleva Thailands marknadskultur och besöka en nattmarknad för att handla allt från god mat till hantverk.

Bra boende

Det är viktigt att man bor på rätt ställe i Bangkok för det finns områden som nattetid kan vara mindre trevliga att vistas på som till exempel Silom som under dagen är ett finanscentrum och som när mörkret faller förvandlas till ett barlandskap som inte kan beskrivas som lugnt och sansat. Siam Square är då ett bättre val där det finns både hotell och gallerior samt ett fantastisk shoppingcentrum.

Comments are closed