Koh Kud

Koh Kud kallas även för Koh Kood eller Ko Kut och det här är en ö som ligger i Trat provinsen i Thailandviken. Ön är den som ligger längst österut vid gränsen till Kambodja. Det här är ett turistmål som är särskilt attraktivt för barnfamiljer och backpackers som inte är intresserade av det intensiva nattliv som man finner i Pattaya och på andra håll i Thailand. Ön är i stort sett utan nöjesliv. Här ligger fokus på det underbart vackra vattnet där man kan sola, bada, snorkla, dyka, paddla kajak och bara njuta av naturen.

Koh Kud har inte mycket i form av traditionell sightseeing att bjuda på, men den som är intresserad av natur och djur kommer att se på det hela lite annorlunda. Det finns en liten fiskeby på ön som heter Ao Salat och den utgör öns största samhälle med några hundra invånare så det går att få tillgång till restauranger och viss shopping. Något som är mycket häftigt med just denna by är att den är byggd på pålar i vattnet och det är något som kan vara väl värt att se. För att ta sig runt på ön så kan man hyra en scooter för det är inte alltid så att det är gångvägs avstånd till olika upplevelser och aktiviteter.

Upplev Koh Kood

Ao Salat på Koh Kud

Ao Salat

Koh Kuds västra sida har fantastiska stränder och det är också på denna sida av ön som man finner de flesta resorterna. Kommer man under den svenska vintern så är det mycket varmt och skönt i vattnet och man kan ofta vara nästan helt ensam på stranden för det är inte så många turister som kommer till denna ö. Ett tips för familjer är Bang Bao Bay som är känd som en plats med mycket stilla vatten. Ön har även vattenfall som man kan besöka och bada i. Man kan ge sig av till dessa själv men det finns också organiserade turer. Det är också möjligt att paddla kanot på öns flodsystem som flyter genom mangroveskog.

I fiskebyarna som finns på ön så är det verkligen läge att testa maten från havet då den tillagas från färska ingredienser med lokala kryddor. I Ao Salat så kan man rentav själv välja ut fisken som man vill ha direkt från nätet som den har fiskats i. Det finns en grotta på ön, Khao Rearub, som man kan nå via en gångväg som många tar turer på.

Dykning

Under Koh Koods vattenyta

Dykning på Koh Kood

Under ytan så kan man se djur som sjöhästar, barracudor, sköldpaddor och vackra fiskar i sprakande färger. Från september till juli så är vädret gynnsamt för dykning och man behöver inte åka ut i båt för att komma fram till fina dykplatser. Det går bra att vada ut från stranden i dykdräkt som man bör ha på sig för att undvika skador från vassa koraller.

Livet på ön är rätt så simpelt eftersom man inte har tillgång till så många olika restauranger och butiker. Det finns dock tillräckligt många alternativ för att man ska kunna äta och dricka gott. Befolkningen på ön är mycket välkomnande och man kan räkna med att serveras stora och generösa portioner då man besöker en restaurang.

Comments are closed