Koh Mak

Kok Mak soldnedgång

Det är jättekul med bananbåtar, jet skis och andra intensiva vattensporter, men på Koh Mak, eller Koh Maak, så är det tyst. Här hör man istället vågornas svall och sina egna steg i den vita sanden. Ön ligger i naturreservatet National Marine Park i östra Thailand och den är privatägd. Många beskriver Koh Mak som en av de säkraste turistdestinationer som finns i världen och det kan kanske bero på att få än så länge har fått upp ögonen för denna lilla thailändska pärla. Ön är utan nattliv och den ligger en bra bit från fastlandet vilket säkrar att man slipper nöjesturismen. Hit kommer folk istället för att koppla av i en helt fantastisk miljö.

Vad gör man på Koh Mak?

Flygbild över Koh Mak

Koh Mak från flygplan

En del kommer till Koh Mak för ett endagsbesök just för att se de vackra stränderna och uppleva avsaknaden av oljud från båtar och jet-skis. Andra reser hit för att koppla av och njuta av en riktigt lugn semester. Ön har också lockat till sig filmskapare som har velat spela in scener från natur som upplevs som orörd. På Koh Mak så finns det omkring 20 olika resorter samt 3 fiskebyar. Man kan lära sig dyka på en dykskola och det går att uppleva världen under vattnet med snorkel.

Det kan också vara riktigt kul att simma i vattnet omkring ön. Är man en duktig simmare så är det fullt möjligt att simma från Koh Mak till de närliggande öarna Koh Kham eller Koh Rayang. Det är dock viktigt att man inte ger sig ut på den här typen av simturer under de månader på året då havet kan vara lite tuffare. Under Sveriges vintermånader så är det idealiskt att resa till Koh Maak och då kan man njuta av simning i det varma och behagliga vattnet.

Vanliga aktiviteter på ön är vandringar i den orörda naturen, windsurfing, sol och bad eller cykelturer runt ön. Man kan också ta sig med båt till närliggande öar eller ut till platser i havet där det är särskilt spännande att dyka. Det finns ett hälsocentrum på ön och man kan få en klassisk thaimassage. Det finns restauranger och viss shopping men det här går inte att jämföra med det utbud som man finner på platser som Pattaya.

Resa till ön

Färja till thailändska öar

Färja till Koh Mak

Koh Mak ligger i Thailandviken omkring 20 km från Koh Chang och 60 km från Trat. Det finns olika punkter längs fastlandet från vilka man kan ta båtturer ut till ön. Här kan man välja att åka privat eller att borda en större färja tillsammans med andra turister. Det är viktigt att ta reda på när färjor till ön går så att man kan planera på rätt sätt med buss eller tåg från den stad som man reser ifrån. Här kan man få stor hjälp av en lokal thailändsk turistbyrå som ordnar dagsturer såväl som resor med övernattning till Koh Mak ön.

Comments are closed