Koh Samet

220 km sydost om Bangkok i Thailandviken så ligger ön Koh Samet. Fram till 1981 så fick man inte övernatta på ön men sedan ön och dess omgivning utsetts till nationalpark så har man tillåtit turister att komma hit. Idag så är Koh Samet en populär destination för inhemska turister såväl som för utlänningar och det beror förstås på den häftiga naturupplevelse som platsen bjuder på. Klimatet är förhållandevis torrt och det regnar bara mellan maj och juli. Det rör sig dock inte om en intensiv regnsäsong så man kan säga att det här är en intressant destination året om. På Koh Samet så finns det vackra gröna kullar och skog, men på grund av bristen på regn så har man ingen lokal källa till dricksvatten, vilket man måste importera till ön.

Koh Samet och dykning

Dykning

Dykning

På Koh Samet kan man njuta av dykning och det går bra att gå i skola och ta PADI dykarcertifikat. Under senare år så har det funnits vissa problem med koraller som dör men det verkar som att detta är ett tillfälligt problem som man försöker lösa genom rätt typ av vård av det naturliga landskapet. I och med att så många turister har funnit vägen hit så är det förstås så att ekosystemet påverkas och då måste man finna en lösning på detta för att kunna bevara miljön under vattnet och på land. Under dykturer omkring ön så kan man se unika fisksorter och även hajar men på grund av fiske direkt vid ön så håller vissa arter på att bli ovanligare vilket man försöker lösa med kunskap och information. Dykcentret på ön guidar besökare till bra ställen att dyka för att få se en stor variation av fisk och dessutom så kan man ta turer längre ut till speciella dykoaser.

En fantastisk semester

Småhus på Koh Samet

Strandnära boende

Den som vill ha en riktigt avslappnad semester bör välja Koh Samet och kanske se lite närmre på de bekvämare hotellen som finns på öns västra kust. Här kan man se den spektakulära solnedgången, kväll efter kväll. Allt som allt så har ön 14 olika stränder med mycket fin vit sand och så några få barer och restauranger. Det finns apor på ön som man kan se i det fria såväl som vackra fjärilar och andra exotiska djur. Den som tycker att det känns spännande att bo på en öde strand kan boka en bungalow på en strand som till exempel Ao Thian.

Det är inte svårt att ta sig till och från Koh Samet. Det avgår färjor från olika pirar med jämna mellanrum. Om man bara vill komma för någon dag så är detta möjligt att anordna men man ska komma ihåg att man får betala en avgift på 200 baht för vuxna och 100 baht för barn för att vistas i naturreservatet så att man har budgeterat för detta då man åker hit.

Comments are closed