Koh Tao

Koh Tao är en ö som finns i samma skärgård som Koh Samui och Koh Phangan. Ön är särskilt intressant för den som dyker eller som vill lära sig att dyka. Namnet betyder sköldpadda och kommer sig av att de första att bebo ön såg att den har en form som påminner om sköldpaddans. Sedan så är det faktiskt så att man kan se verkliga sköldpaddor i vattnet och på stränderna. Ett tag så var det så att turismen hade negativ effekt på ekosystemet och särskilt för sköldpaddorna, men den negativa trenden har vänt då man sedan 2004 har gjort en hel del för att se till att skydda ekosystemet och att även tillföra fler exemplar av de arter som tidigare hotades.

Koh Tao och dykning

Sköldpadda i Koh Taos vatten

Sköldpadda

Den som åker till Koh Tao är antagligen mycket intresserad av dykning. Här finns det flera dykkurser och det bör till och med gå att få en svensk instruktör. Man kan börja från grunden i pool och sedan fortsätta och ta ett SSI eller PADI certifikat. Det här är dykcertifikat som gäller i resten av världen men frågan är om man kan få se samma fantastiska undervattensvärld på andra håll i världen.

Boende på ön

Boende med pool

Fint boende

Det finns moderna hotell på Koh Tao som erbjuder de bekvämligheter som man som turist kan tänkas vara ute efter. Skillnaden mellan denna ö och andra turistorter i landet är att det finns mycket mindre av boendealternativ. Man kan bo i bungalow och det går att finna bra boende till mindre budget men man ska inte räkna med samma variation och utbud som på andra håll i Thailand. Åker man med barn så bör man vara medveten om att huvudaktiviteterna på ön är bad och sol samt snorkling, dykning och bergsklättring.

Utflykter

Många väljer att besöka Sairee som ligger på öns västkust där det finns en 1.7 km lång strand och även några restauranger och resorter. Chalok Baan Khao ligger på den södra delen av ön och det här är ett bra val för den som vill komma bort från andra turister och uppleva känslan av att vara ensam i paradiset. Det går att ta sig ut på klättringsturer på ön. Man kan klättra på klippor som finns vid stränderna såväl som i skogen på mitten av ön. Vill man uppleva lite mer än bad, sol och dykning så kan man bege sig på utflykter som anordnas lokalt. Med båt så kan man till exempel ta sig till Koh Phangan för att vara med på fullmånefesten eller besöka Koh Samui för fler aktiviteter. Till Koha Samui så tar det nära 3 timmar med båt medan Koh Phangan ligger cirka 1,5 timmar från Koh Tao.

Comments are closed