Koh Lanta

Koh Lanta strand

Apor, naturreservat, dykning och snorkling… det här är fantastiska Koh Lanta som ligger i Krabiprovinsen i södra Thailand. Det här är en ö som är känd för sina fantastiska vita stränder där man kan snorkla, simma och dyka i stort sett helt ostörd av andra turister. I och med att ön har så många stränder så är det lätt att finna en egen plats där man med familj eller kanske med en vän kan koppla av. Det är fullt möjligt att övernatta på en strand i en sovsäck, men många föredrar andra budgetalternativ som att hyra en strandbungalow, och det finns förstås gott om hotell på ön.

Gata på Koh Lanta

Gata på Koh Lanta

Koh Lanta består rent praktiskt av flera öar. Den största heter Koh Lanta Yai och näst störst är Koh Lanta Noi. När man talar om Koh Lanta så brukar man referera till Koh Lanta Yai eftersom det är till denna ö som turisterna brukar komma. På denna ö så finns det 9 olika stränder som alla är vita och otroligt vackra. Ön har gott om skog och omges av korallrev som erbjuder ett spännande undervattensliv. De som söker sig till denna ö är folk som inte är så intresserade av att festa. Det finns barer och restauranger som vänder sig till barnfamiljer och turister som tycker om en lugn atmosfär.

En ö för svenskar

När engelskspråkiga medier talar om Koh Lanta så nämner de ofta att man här bör lära sig lite svenska och det beror på att så pass många svenskar väljer att resa hit vilket har resulterat i att restauranger och hotell använder sig av svenska i menyer för mat och för annat. Precis som på andra håll i Thailand så är turist-språket först och främst engelska men svenskan är mycket viktig och det gör förstås att svenska turister verkligen kan känna sig välkomna och bekväma på plats.

Bästa tiden på Koh Lanta

På Koh Lanta så njuter man av ett tropiskt klimat och bästa tiden att komma hit är från november till april för då slipper man regnperiod och det är mycket varmt och skönt. Mellan maj och december så kan det regna men även om man skulle uppleva skyfall så är det inte värre än att det regnar intensivt under en kortare tidsperiod för att sedan övergå i varmt och soligt väder igen. I vattnet så ligger temperaturen på omkring 29°C året om så det är alltid badvänligt.

Färja till Koh Lanta

Passagerarfärja

För att resa till Koh Lanta så får man först ta flyg till Phuket, Krabi eller Trang. Från Trang så finns det vägar och båttransporter som går direkt till Koh Lanta men den som kanske tänkt besöka lite fler öar under semestern kan ha mer nytta av att börja med flyg till Phuket. Tack vare att det här är en populär turistdestination så är kommunikationerna goda så det är inte särskilt svårt att ta sig till och från Koh Lanta.

Comments are closed