Phuket

Strand i Phuket

För de allra flesta så är Thailand synonymt med vackra stränder och vinterresor. Man tänker kanske på Bangkok som en spännande stad och så dyker namnet Phuket förr eller senare upp i huvudet. Det här är en ö som ligger i södra Thailand och som besöks av folk som är ute efter en badsemester i paradismiljö. För den som vill ha lugn och ro och vackra stränder under morgon och dagtid för att sedan ha tillgång till lite fest och kul om natten så är Phukets stränder ett mycket gott alternativ. Det här är även en populär destination för barnfamiljer då den erbjuder så många intressanta aktiviteter för olika åldrar och intressen.

Gedigen historia

Tsunamivarningsboj

Varningsboj för tsunamis

Phukets historia är minst sagt spännande och det här har varit en handelsplats långt innan turister upptäckte charmen med denna del av Thailand. Under 1600-talet så tävlade engelsmän, holländare och fransmän om att få handla med ön som då hade namnet Jung Ceylon. Det man var så intresserade av var det tenn som fanns att utvinna naturligt på plats. I slutet av 1700-talet så attackerade Burma(nuvarande Myanmar) ön. De lyckades inte eftersom systrarna Mook och Chan ordnade med ett motstånd som var så tufft att burmeserna fick ge upp. Systrarna blev lokala hjältar och fick kungliga titlar från Kung Rama I. Mer modern historia handlar förstås om tsunamin 2004 då Phukets kust skadades till följd av jordbävningen i Indiska oceanen. Man byggde dock snabbt upp stränder och resorter igen och turisterna kom tillbaka för att visa sitt stöd och sin kärlek. Sedan 2006 så använder man sig av ett varningssystem med bojar i havet för att på så vis undvika en liknande katastrof som den som inträffade 2004. Bojarna känner av rörelser i havet och skickar signaler till land.

Ett badparadis

Patong i Phuket

Patong by night

Phuket bjuder på flera olika stränder med lite olika karaktär. Patong är den mest kända för det intensiva festandet som pågår under nattetid längs stranden. Bang Tao Bay är ett exempel på en strand i Phuket för de som vill bo mycket fint och som vill kombinera strandlivet med aktiviteter som golf. Nära Patong så finns Karon och Kata som är lite lugnare stränder som kan passa riktigt bra för barnfamiljer. Vill man ha en riktigt öde strand så kan man satsa på Kamala som ändå inte ligger mer än någon halvtimme från Patong.

Aktiviteter

Dyka i Phuket

Dykning i Phuket

Det finns de som nöjer sig med att njuta av sol och bad under en semester till Phuket men man kan faktiskt göra bra mycket mer om man nu ändå har tagit sig hit. Man kan träffa elefanter och se på andra exotiska djur genom att delta i utflykter som lokala turistbyråer arrangerar. Med båtar så kan man åka ut på dyk-tur eller kanske för att fiska. Phuket bjuder även på en massa roliga sporter som boxning, ATW, gokart eller ridning. Om man inte vill anstränga sig alltför mycket så kan man uppsöka ett SPA och få sköna behandlingar för hela kroppen.

Comments are closed